Cremeren in Nederland

Cremeren in Nederland

In de huidige tijd kiest ongeveer 70 procent van de Nederlanders ervoor om na overlijden gecremeerd te worden. In met name de grote steden neemt dit percentage jaarlijks toe. In ons land is het zo geregeld, dat iedereen zich kan laten cremeren waar hij of zij wil.

Landelijk is wettelijk bepaald dat:

  • er alleen gecremeerd mag worden met een verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts.
  • een crematie niet eerder dan 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden.
  • een melding van overlijden bij de gemeente dient te gebeuren binnen zes werkdagen na het overlijden. Dit is nodig omdat de uitvaart volgens de wet binnen zes werkdagen moet plaatsvinden.
  • een overledene alleen gecremeerd mag worden in een crematorium.
  • de as die na een crematie overblijft een maand in bewaring moet blijven in het crematorium. De nabestaanden kunnen in die tijd bedenken wat zij met de as willen doen, en daar ná die maand naar handelen.

Cremeren los van rouwlocatie

Zelf kiezen

Nederland is een land van vrije keuzes. Zo zien we steeds vaker dat mensen zelf willen kiezen hoe zij een uitvaart vormgeven. Een opbaring of rouwbijeenkomst hoeft niet per definitie in een rouwcentrum plaats te vinden. Het kan ook wat minder formeel – in uw eigen woonkamer, een buurthuis, een clubhuis, een gebedshuis, enzovoort. Vervolgens kan men besluiten om een crematie te laten plaatsvinden in Crematie Centrum Westerhout.

Voordelen

Een groeiend aantal mensen ontdekt hier de voordelen van. Een alternatieve rouwlocatie biedt nabestaanden de mogelijkheid om in alle rust hun eigen invulling te geven aan het afscheid. Ook op financieel gebied kan het voordelen hebben.

De crematie

Crematie Centrum Westerhout ondersteunt deze trend. Bij ons kunt u zelf beslissen wanneer u uw dierbare naar het crematorium brengt. Dit kan ook ’s avonds en in het weekend. U kunt zelf het vervoer regelen of de uitvaartverzorger kan dat voor u doen. De crematie zal vervolgens respectvol en in stilte plaatsvinden.

Net even anders, misschien past dat bij u?